Intensief sporten bevordert hersenen

Sporten houdt je lichaam gezond en fit, maar intensief sporten laat je hersenen ook sneller schakelen. Zo blijkt uit onderzoek aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Het is niet nodig om heel vaak of lang achter elkaar te sporten. Het gaat erom dat je af en toe dusdanig intensief beweegt dat de hartslag en ademhaling omhoog gaan.

Onderzoek

Het onderzoek beslaat de promotie van Maaike Angevaren. Zij onderzocht proefpersonen die sporten ter bevordering van het prestatievermogen, zoals bijvoorbeeld hardlopen, mensen die een andere vorm van training kregen zoals yoga of krachttrainingen proefpersonen die geen sport beoefenden.

Daarnaast heeft zij ook verschillende andere onderzoeken geanalyseerd. In totaal omvatte het onderzoek meer dan tweeduizend deelnemers.

Gezond oud worden

Het verschil in het schakelen van de hersenen is meetbaar bij gezonde ouderen. Daarbij kan fit blijven het gezond ouder worden ondersteunen. Angevaren: "Het is bekend dat fysieke activiteit en sport belangrijk zijn voor een gezonde oude dag. Nu blijkt eens te meer dat intensief bewegen ook effecten heeft op de cognitie."


Bronnen: Katholieke Universiteit Leuven en Gezondheidsnet
zweten

Op June 21, 2011