Aikidojo Haarlem


Daslookweg 2 2015 KN Haarlem
0683799201 Klik om te bellen

Over Aikidojo Haarlem

Aikido
Aikido is een jonge vorm van budo, het is ontwikkeld in Japan door Morihei Ueshiba (1883-1969). Aikido is niet in de eerste plaats een vechtsport. Toch is aikido een verdedigingssport. Er worden geen wedstrijden gehouden omdat de aard van de technieken wel degelijk bedoeld zijn om een tegenstander uit te schakelen. Alle aikidotechnieken richten zich dan ook op samenwerking, op jouw tempo en op jouw niveau. Dit wordt geoefend door samen de technieken door te nemen, en de ‘uitschakeling’ van de tegenstander is altijd gericht op een goede afloop zonder de ander enige schade toe te brengen.
Omdat er bij aikido dus niet ‘gevochten’ wordt en er ook geen wedstrijden zijn, is de sfeer in de dojo erg vriendelijk. Motivatie en enthousiasme zijn veel belangrijker dan bijvoorbeeld snelheid en lenigheid. Dat maakt aikido een zeer toegankelijke sport; kinderen vanaf ongeveer 8 jaar kunnen meedoen, maar ook volwassenen en ouderen.
Aikido training bestaat uit verschillende onderdelen: fysieke training waardoor het lichaam in vorm raakt of blijft, mentale realisatie waardoor meer mogelijk blijkt dan gedacht en spirituele training waardoor innerlijke rust en doorzettingskracht verkregen worden.
Tijdens zijn leven heeft Morihei Ueshiba aikido op verschillende manieren onderwezen. Deels had dat te maken met het feit dat hij zelf steeds bijleerde en zo het aikido verder ontwikkelde, deels had dat te maken met zijn eigen leeftijd. Naarmate hij ouder werd, werd zijn aikido ‘zachter’ en ‘ronder’. Zijn directe leerlingen reizen nu de hele wereld over en onderwijzen het aikido zoals zij dat van hem geleerd hebben. Enkelen komen regelmatig in Nederland en bieden ons de kans om ook van hen te leren.


Aikidojo Haarlem
In 1973 begon Simon Deering op 17-jarige leeftijd met Aikido. Hij was een inwonende leerling bij Kanetsuka-sensei en een student van Chiba sensei die door Ueshiba naar Europa waren gestuurd om het aikido daar te onderwijzen. De lijn van Simon Deering naar de grondlegger van het aikido was daarmee heel kort. In 1991 opende hij de deuren van Aikidojo Haarlem. Een groep leerlingen van het eerste uur is inmiddels zelf vergevorderd aikidoka en geeft in diverse dojo's les. Simon's leerling Martijn Duchatteau is tegenwoordig dojohouder van Aikidojo Haarlem. Er wordt vijf keer per week getraind in de gymzaal aan de Daslookweg in Haarlem. De leuke locatie én de bijzondere sfeer in de groep, maakt het een gewilde plek voor bezoekende leraren. Hierdoor krijgen de leerlingen regelmatig de kans om ook lessen van andere leraren bij te wonen.
Iedere zomer neemt Aikidojo Haarlem deel aan de ‘zomerschool’ waarbij een week lang wordt getraind met aikidoka uit het hele land, en waar les wordt gegeven door een bezoekende leraar uit Japan en verschillende Nederlandse leraren. 


Bij Aikidojo Haarlem trainen beginners en gevorderden samen in de dezelfde les. Omdat er tot het niveau van de zwarte band geen verschil te zien is tussen de verschillende niveaus van de leerlingen, geeft dit ook een gemoedelijke sfeer in de club. Een van de basis ideeën van aikido is dat ook een vergevorderde leerling nog steeds kan leren van een beginnende leerling.

Foto's

Aikidojo Haarlem in het kort

Sporten

Vechtsport
Verdedigingssport

Activiteiten

Training

Onze locatie

Logo Aikidojo Haarlem

Aikidojo Haarlem

Aikidojo Haarlem


Daslookweg 2 2015 KN Haarlem
0683799201 Klik om te bellen